[2017-10-30]  COOP FAQ

TRYB WSPÓŁPRACY – FAQ

30-10-2017 12:00

OGÓLNE

P: Czy do gry w trybie współpracy potrzebne jest połączenie z internetem?
O: Tak, do gry w trybie współpracy potrzebne jest połączenie z internetem oraz członkostwo PS Plus lub konto Xbox Live Gold.


P: Które misje będą dostępne w trybie współpracy?
O: Wszystkie misje w „Far Cry 5” będą dostępne w trybie współpracy.


P: Jak zaprosić znajomych do gry w trybie współpracy?
O: System zapraszania bazuje na liście znajomych każdej z platform (PC, PSN, Xbox Live). Możesz zaprosić jednego znajomego, by dołączył do twojej rozgrywki w trybie współpracy. W menu głównym gry możesz zaprosić znajomego, by dołączył do twojej rozgrywki, wybierając go z listy. Jeśli przyjmie zaproszenie, automatycznie pojawi się w grze w pobliżu twojej postaci.


P: Kim są host i gość w trybie współpracy?
O: Kiedy zapraszasz znajomego do gry w trybie współpracy, stajesz się hostem, a rozgrywka będzie toczyć się w twoim świecie. Jeśli natomiast to ciebie zaprosi znajomy, będziesz gościem w jego świecie.


P: Czy w grze będzie czat głosowy?
O: Tak, w grze będzie dostępny czat głosowy.


P: Czy mogę wyłączyć tryb wieloosobowy w mojej grze?
O: Tak, możesz uniemożliwić innym graczom dołączanie do ciebie w trybie współpracy.


POSTĘP

P: W jaki sposób zapisywany jest mój postęp w grze, kiedy zaproszę znajomego do dołączenia do mnie w trybie współpracy?
O: W trybie współpracy rozgrywka skupia się wokół gracza będącego jej hostem. Jako host zachowujesz zarówno postęp w świecie, jak i swój postęp gracza, dokładnie tak samo jak w trybie dla pojedynczego gracza.


P: W jaki sposób zapisywany jest mój postęp w grze, kiedy dołączę do znajomego w trybie współpracy?
O: Zaproszony gracz staje się w zasadzie „znajomym do wynajęcia”. Kiedy dołączasz do gry w trybie współpracy jako gość, grasz w świecie hosta i pomagasz mu w osiąganiu postępów.
Oznacza to, że kiedy opuszczasz tryb współpracy po grze jako znajomy do wynajęcia, twój postęp w świecie z sesji takiej gry nie zostaje zachowany. Zachowasz jednak swój postęp gracza – PD, walutę w grze, przedmioty z ekwipunku i wiele innych rzeczy – po opuszczeniu rozgrywki w trybie współpracy i powrocie do swojego świata.


P: Jakie postępy nie zostają zachowane, kiedy gram jako gość w trybie współpracy?
O: Po powrocie do swojego świata goście nie zachowują postępu w świecie, reputacji oraz przedmiotów odblokowanych podczas wykonywana zadań.


P: Czym jest postęp w świecie?
O: Postęp w świecie odnosi się do wszystkich zadań, działań i zawartości ukończonych lub odblokowanych przez ciebie w grze. Tylko gracze będący hostami rozgrywek w trybie współpracy zachowują postępy w świecie z takich rozgrywek.


P: Czym jest postęp gracza?
O: Postęp gracza to twój osobisty postęp, na który składają się twoje PD, waluta w grze, przedmioty w ekwipunku, przedmioty kupione w sklepie, ukończone wyzwania itp. Niektóre przedmioty odblokowane podczas wykonywania zadań w trybie współpracy nie zostaną zachowane po opuszczeniu takiej sesji.
Zarówno host, jak i znajomy do wynajęcia, zachowują swój postęp gracza w trybie współpracy.


ROZGRYWKA

P: Czy mogę przejść całą grę w trybie współpracy?
O: Tak, możesz przejść całą grę w trybie współpracy, z wyjątkiem wprowadzenia i samouczka. Po ukończeniu samouczka możesz zaprosić znajomego do gry w trybie współpracy lub dołączyć do kogoś i grać w jego świecie.


P: Kiedy nie można dołączyć do znajomego w trybie współpracy?
O: Nie można dołączyć do gry w trybie współpracy podczas filmików lub kiedy host rozpoczął już określoną misję.


P: Z kim mogę grać w trybie współpracy?
O: Tylko gracze z twojej listy znajomych mogą dołączyć do ciebie jako znajomi do wynajęcia lub zaprosić cię do swojej rozgrywki. W grze nie ma systemu matchmakingu.


P: Co dzieje się podczas filmików?
O: Kiedy w świecie hosta odtwarzany jest filmik, jest on automatycznie widoczny także dla znajomego do wynajęcia. Obaj gracze oglądają go z perspektywy hosta, ale tylko host może go pominąć.


P: Jak wyglądają łupy w trybie współpracy?
O: Każdy z graczy, host i znajomy do wynajęcia, ma swoje własne łupy w trybie współpracy.


P: Jak będzie wyglądał mój znajomy w trybie współpracy?
O: Będziesz widzieć postać znajomego tak, jak ją sobie spersonalizował w kampanii dla pojedynczego gracza.


P: Czy NPC-e reagują inaczej podczas rozgrywki w trybie wieloosobowym?
O: Nie, NPC-e zachowują się tak samo jak w kampanii dla pojedynczego gracza.


P: Czy ja i mój znajomy możemy przebywać na różnych częściach mapy w trybie współpracy?
O: Nie, ty i twój znajomy nie możecie zbytnio się od siebie oddalać w trybie współpracy. Jeśli któryś z was odejdzie za daleko, jeden z was zostanie automatycznie przeniesiony w pobliże drugiego.


P: Czy mogę rozpoczynać i/lub kończyć zadania, będąc znajomym do wynajęcia?
O: Nie, tylko gracz będący hostem gry w trybie współpracy wchodzi w interakcje z NPC-ami oferującymi zadania.


P: Czy będę widzieć te same znaczniki i cele na mapie świata co mój znajomy?
O: Tak, znajomy do wynajęcia widzi taką samą mapę świata co host w grze.


SPLUWY DO WYNAJĘCIA

P: Czy możemy wynajmować spluwy do wynajęcia podczas zadań w trybie współpracy?
O: Tylko host może wynajmować spluwy do wynajęcia.


P: Czy obaj gracze mogą wydawać rozkazy spluwom do wynajęcia?
O: Nie, tylko host może wydawać rozkazy spluwom do wynajęcia.


INTERAKCJE DOSTĘPNE DLA GRACZY W TRYBIE WSPÓŁPRACY

P: Czy w trybie współpracy występuje bratobójczy ogień?
O: Tak, ale tylko host może włączyć tę opcję. Domyślnie jest ona wyłączona.


P: Czy w trybie współpracy mogę przekazywać znajomemu amunicję i apteczki?
O: Tak, kiedy twój znajomy ma mało nabojów albo jest ranny, możesz przekazać mu amunicję lub apteczkę.

Udostępnij